Az én titkos kertem

Mindig úgy képzeltem, hogy egyszer majd kertes házban fogok élni. Több társasházi bérlemény, majd saját lakás után, végre megadatott a kert, sőt egy apró terasz is. Ezekkel pedig együtt járt a különleges feladat, amit még soha nem végeztem: a külső tereket is kényelmessé, sőt, ugyanolyan egyedivé kell varázsolnom, mint az enteriőröket. Na, de hogyan kell egy teraszt és egy kertet berendezni?

Kiviszem a nappalit a teraszra

Elismerem, ez nem olyan igazi kertes ház, amiben hatalmas fák vannak, meg bokrok, teli virágokkal, egy kis veteményessel. Ez csupán egy kertkapcsolatos lakás, de számomra ez maga a mennyország. A 60 négyzetméteres lakásom alsó szintjén, 40 négyzetméteren egy kisebb előtér, egy fürdőszoba és egy tágas nappali-konyha-étkező rész található, melyből kiléphetek a teraszra és onnan egy apró kertbe. A kettő együtt alig nagyobb, mint a nappalim a konyhával és az étkezővel. Tökéletes!

Az előző tulajdonos jóvoltából volt a kertben két tő rózsa, az északi sarokban hortenzia, illetve a dél-nyugati oldalon egy pici gömb akác, ami ad egy kis árnyékot nyáron. A teraszt pergola árnyékolja, ami már első alkalommal is tetszett. Arra jutottam, hogy idekint ugyanazt a stílust szeretném látni, mint a szobákban, de semmiképpen sem zsúfolnám tele kerti bútorokkal. Inkább legyen kevesebb, de kényelmes, olyan igazi búvóhely. A teraszt pedig a nappali folytatásának, amolyan kültéri étkezőnek képzeltem el, ahonnan gyönyörködhetek majd a parányi kertemben, vendégeket fogadhatok és tavasztól késő őszig kint lehetek.

Természetes hatású, fonott bútor legyen

Hosszú keresés után a SpaTrend bemutatótermében kötöttem ki és pontosan azt láttam meg, ami régóta a fejemben volt: rattan kültéri bútorokat. Helyesbítek, a rattan nem volt tudatos döntés, csupán azt hajtogattam magamban, hogy valami természetes anyagú, fonott bútor legyen, klasszikus megjelenéssel. De aggódtam, hogy ezeket kint hagyhatom-e fagyban, esőben, ugyanis ahhoz kevés tárolóhelyem van, hogy mindent elpakoljak, a garázsba nem fér el minden kerti bútor. Szóval tele voltam kétségekkel a bútort illetően. És ekkor találtam rá a SpaTrend polyrattan kerti bútoraira, a Domus Ventures – Ethosra.

A legjobb, hogy a bútorcsaládnak annyiféle tagja van, hogy még az én kis méretű tereimhez is találtam megfelelő modelleket. Először is hosszasan konzultáltam a SpaTrend munkatársaival, majd az ötleteiket feljegyezve hazamentem, méricskéltem, rajzolgattam, képzeletben tologattam, végül dűlőre jutottam. Megfogadtam a tanácsukat és a nem túl tágas teraszra végül étkezőasztal és székek helyett a Bliss bár szettet választottam, így viszont elfér két fotel is a Luxor garnitúrából.

Titkos búvóhely a kertben

Az Eye Cacher kanapé szerelem volt első látásra – a kertbe eleve egy titkos búvóhelyről álmodtam. Ez lesz az! A pergola alá helyeztem, így a kertem és a teraszom zsúfoltság nélkül nyújtja azt a kényelmet, amit itt szerettem volna viszont látni.

Jöhet nyári forróság, vagy akár téli fagy

Mi lesz a bútorok sorsa, ha csapadékosra vagy fagyosra fordul az idő? A SpaTrendnél megnyugtattak, hogy a polyrattan tökéletesen időjárás álló. Eső, hó vagy uv-sugárzás nem tesz benne kárt. A gondos kézimunkának köszönhetően – a Domus Ventures – Ethos kézzel készül – a kerti bútoraim sok-sok évig hibátlanul szolgálnak majd. A téli időszakra a bútorhoz kapható ponyvával elegendő letakarnom, majd tavasszal egy nedves, puha textillel áttörölnöm és máris használhatom.

Az ülőpárnák luxus műbőr és szintetikus szövete ugyanolyan ellenálló, mint a polyrattan, sőt, a folttaszító felület akkor sem sérül, ha vörösbor, kávé vagy gyümölcslé ömlik rá. -20 és + 60 °C között semmi bajuk sem lesz.

Így azon is elgondolkodtam, hogy a téli időszakra sem mellőzöm majd kerti létet. Meleg plédek, egy tűzrakó, grill és kültéri melegítő alkalmatosság megoldást jelenthetnek a hideg napokon is. Láttam ilyesmit a SpaTrendnél, úgyhogy visszamegyek még oda egy pár körre!

Írta: Vöröss Kata