Kültéri bútorok térformáló ereje

Amikor bútorokkal töltünk meg egy teret, a végeredményt, az összképet erősen meghatározza az egyes elemek elhelyezése. Olyan, mintha egy hatalmas puzzle-lal játszanánk: ha a megfelelőt választjuk és jó helyre tesszük, akkor összeáll a kép. Mindez fokozottan igaz akkor, ha az outdoor terek berendezésének vágunk neki.

A beltér funkciói a teraszon is megjelennek

Miért kell még jobban figyelnünk, ha a terasz bútorozására kerül sor? A lakás belső tereinél a határoló elemek, válaszfalak, lépcsők, galériák struktúrát adnak a berendezéshez. Többé-kevésbé tudjuk, hogy mit, hova szeretnénk tenni. Ám a terasz, ami gyakran egy tágas, összefüggő tér, melybe több funkciót is elképzeltünk, egészen másképp működik.

Legyen egy pihenő-társalgó rész, étkező, esetleg egy elvonulós, olvasgatásra alkalmas zug, egy napozó és még sorolhatnánk, hogy milyen elképzelésekkel kezdünk a terasz berendezésébe. Persze, egy nagy méretekkel rendelkező helyen sok minden megvalósítható – ott sem mindegy, hogyan – ám, ahogy fogyatkoznak a négyzetmérek, egyre több dolgot kell elengednünk vagy kompromisszumot kötnünk. Ha jól választunk bútort és ezeket ügyesen helyezzük el, azaz jól játsszuk a puzzle-t, akkor viszont többet is kihozhatunk a teraszból, mint eredetileg reméltük.

Érdemes két vagy három részre bontani a teret, attól függően, hogy mekkora méretű helyről van szó. A pihenő-társalgó rész legyen az egyik, az étkező a másik, és ha megfelelően nagy a terasz, a lazításra, wellnessre alkalmas rész a harmadik. Ezeket egymástól szimbolikusan elválasztja majd a más-más funkciót betöltő bútorzat, illetve néhány kiegészítő. A teraszon tehát nem kell minden esetben fizikai elválasztást alkalmaznunk, felesleges parapet falat építeni, vagy paravánt állítani a térbe. A kisebb teret, a fizikai elválasztók csak még jobban összenyomják, szűkebbé teszik.

A pihenő-társalgó rész alapdarabja a kanapé

A SpaTrend prémium minőségű kültéri kanapéi közül – ha a hely mérete engedi – érdemes egy sarok modellt választani. A Jati & Kebon kanapék kecses, légies megjelenésűek, a Spalounge ezzel szemben markánsabb, tekintélyes hatást kelt. Kényelemben mindkettő felülmúlhatatlan, csupán azt kell mérlegelnünk, hogy jellegében és méreteiben melyik az ideális számunkra.

Ha egy sarokkanapé nem fér el, a Domus Ventures – Ethos két- vagy három személyes szófája, egy-egy fotellel kiegészítve ugyanilyen jó lehet. A kanapét és a foteleket úgy helyezzük el, hogy határozottan elkülönítsük a térnek ezt a részét. A sarokkanapé eleve kijelöli a határokat, ezt egy asztalkával le is zárhatjuk. Ha nem sarokkanapét választunk a merőleges elhelyezés, a fotelek beforgatása ugyanazt a hatást kelti és itt se feledkezzünk meg a kávézóasztalról. A Domus Ventures Coool vagy Luxor asztalai, a Jati & Kebon Adagioja, vagy a Spalounge kisasztalai megfelelnek a célnak.

Nagy családi ebéd és borozgatás a barátokkal

Az étkező rész kialakításánál gondoljuk át, hogy mekkora asztalra lesz szükségünk. Nagy a család vagy gyakran fogadunk népesebb társaságot? Nem kérdés, a Jati & Kebon Evora, Livorno vagy Linate asztalai és étkezőszékei között kell keresgélnünk. A szögletes asztalok a székekkel ugyancsak határoló szerepet töltenek: világosan kijelölik az étkező részt. Ha kevesebb hely áll rendelkezésre, nézzük meg közelebbről az Ethos Bliss vagy Luxor bárszettjét. Egy könnyű ebéd vagy vacsora szervírozásához kisebb társaságnak, bármelyik tökéletes.

Chillezős olvasgatás és napfürdőzés

Ha van még helyünk, akkor jöhet a napozó rész vagy az olvasósarok, esetleg mindkettő. Utóbbihoz az Ethos Cardiff, illetve Magic Apple kanapéjánál nem találunk jobbat, de ha napimádók vagyunk, akkor a Jati & Kebon Hydra napozóágya – ami medence mellé is jó választás – vagy a Spalounge Taze nyugágya tökéletes lesz számunkra. A napozó terasz határoló eleme lehet egy Jardinico napernyő, amit a deli tűző napon egyébként sem ajánlott nélkülözni.

 

Írta: Vöröss Kata