Reggeltől estig – Egy napunk a teraszon

Lehetséges, hogy otthonunk középpontja már nem a nappali-konyha-étkező szentháromsága köré épül, hanem emellé egyre jobban felzárkózik a terasz? Személyes példám igazolja, hogy a válasz: igen. Bemutatom, hogy a családunknak hogyan zajlik egy napja és miképpen kap ebben főszerepet a terasz.

Érzékekre ható napindító rituálém

Szeretek hajnalban kelni. Ez a másfél óra csak az enyém, nyugodtan kávézhatok, átnézhetem a közösségi oldalakat, elolvasom a híreket. Lassan, ráérősen mozgok, élvezem a ház és a környék csendjét. Ilyenkor az első utam a teraszajtóhoz vezet. Mindegy, hogy melyik évszak, melyik hónapja van, mindegy, hogy esik vagy fúj a szél, kimegyek. Beszívom a téli, fagyos levegő illatát, a tavasz nyirkos hajnalainak zöld, “rügy szagát”, vagy a nyári pirkadatok “végre hűvösségét”. Nem a kávétól ébredek, hanem ettől a rituálétól. Belehuppanok a kedvenc helyem párnái közé, a Cardiff loungeba. Szél- és esővédett zugban helyeztük el, nincs az az égszakadás-földindulás, ami innen kimozdít. Ahogy melegebb az idő, itt töltöm a kora reggeli óráimat, hidegben csak 10 percet egy plédbe bugyolálva, de ez mindenképpen kell.

Frissítő reggeli a teraszon

Aztán kávé, olvasgatás, gyors tusolás és lassan a család is ébredezik. Reggelit készítünk és tavasztól őszig kint, a teraszon fogyasztjuk el. Hétköznap sietősebben, de hétvégéken hatalmas brunchokat rendezünk, gyakran a barátokkal vagy a rokonokkal, nagyszülőkkel. Ilyenkor egyetértünk abban, hogy a Jati & Kebon Evora étkezőgarnitúrjánál jobb egyszerűen nem létezik. Nyolc személyes, gyönyörű étkezőasztal, kényelmes karosszékekkel, a portörlésen kívül semmilyen karbantartást nem igényel. Két éve vettük, azóta a teraszon áll és úgyanúgy néz ki, mint aznap, amikor hazahoztuk.

Ebédidő és home office a kertben

A férjem és a lányunk elindulnak itthonról, gyors rendrakás után én is nekiállok a munkának. Egymás után két meetinggel kezdek, ezzel el is megy a délelőtt. Ha nincs elviselhetetlenül hideg, a teraszon dolgozom. Az étkezőasztalhoz ülök – ha meeting van, akkor mindenképpen – de munkavégzésre a kedvenc helyem a Jati & Kebon Bari ülőgarnitúránk. Ebédre gyorsan összedobok egy salátát, majd magam mellé készítem a kávémat. Lassan vége a munkaidőmnek.

Gyertyafény, pihenés, mi kell még?

Szerencsére mindenkinek rövid napja van: a férjem sem túlórázott és a lányomnak sincs ma semmilyen különórája, úgyhogy a délutánt együtt töltjük. Hol máshol, mint a teraszon! Megtervezzük a vacsorát, az a döntés születik, hogy rendelünk, persze mindenki mást. Ismét az Evora étkezőasztalé a főszerep, de most mellékszereplőként előkerül a Baguta zsúrkocsi is. Erre tesszük az italokat és a desszertet.

 

Nap végén még jut idő egy kis olvasgatásra, beszélgetésre a párommal egy pohár vörösbor mellett. Átengedem neki a Bari napozóágyat, azon kényelmesen kinyújtózhat, én bevackolok Cardiff-ba, hiszen az a törzshelyem és így csak karnyújtásnyira vagyunk egymástól. Gyertyafény, langyos este, mi kell még? Nekünk már semmi, így tökéletes minden, ahogy van!

Írta: Vöröss Kata